Η Α' Νευρολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ - Αιγινήτειο Νοσοκομείο σε συνεργασία με τη Β' Νευρολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ - Νοσοκομείο "Αττικόν" συνέπραξαν στη διοργάνωση του Συνεδρίου "Ημέρες Νευρολογίας: Από την Παθογένεια στη Θεραπεία". Το πρώτο μέρος του Συνεδρίου έλαβε χώρα στο Airotel Stratos Vassilikos την 27η Ιανουαρίου 2018 και ήταν αφιερωμένο στην Κεφαλαλγία.

Τον Σεπτέμβρη που μας πέρασε, φιλοξενήθηκε στη χώρα μας το 9ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA - European Family Therapy Association). Τα συνέδρια της EFTA πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια και αποτελούν σημαντικά σταυροδρόμια συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών για οικογενειακούς και συστημικούς θεραπευτές από όλο τον κόσμο. Το φετινό συνέδριο δομήθηκε γύρω από τις αριστοτελικές έννοιες Ήθος, Λόγος, Τέχνη και Πόλις.

Σε συλλογικό επίπεδο, το συνέδριο της EFTA αποτέλεσε σημείο συνάντησης ανθρώπων και φωνών από τον κόσμο. Σε προσωπικό επίπεδο, το Συνέδριο υπήρξε ένα σταυροδρόμι "συνάντησης" όλων των σημαντικών δρόμων της δικής μας, προσωπικής επαγγελματικής πορείας. Είχαμε την μεγάλη χαρά να συμμετάσχουμε στο συνέδριο με δύο προφορικές παρουσιάσεις κι ένα workshop, εκπροσωπώντας όχι μόνο το "Συνειδέναι" και τη Sonora. Δώσαμε επίσης το στίγμα του παρελθόντος μας - της ΕΣΥΘΕΠΑΣ, του χώρου στον οποίο εκπαιδευτήκαμε, από τον οποίο προερχόμαστε και στον οποίο εξακολουθούμε να επιστρέφουμε. Δώσαμε, επίσης, το στίγμα του παρόντος μας - της Μονάδας Πόνου του Αττικού Νοσοκομείου, ενός χώρου εργασιακού μέσα από τον οποίο γαλουχηθήκαμε και διαμορφωθήκαμε σε μεγάλο βαθμό ως επαγγελματίες τα τελευταία 6 χρόνια.

 Το Συνειδεναι συμμετείχε στην 2η Ημερίδα Ψυχο-ογκολογίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 1 Ιουνίου στο αμφιθέατρο του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας με τίτλο «Σκέψεις και βιώματα στον καρκίνο». Η εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του 251ΓΝΑ, της Εταιρείας Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας και του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Give Ηope».

 

Η Βιβή Αθανασούλη, η Μυρτώ Πανοπούλου και η Μαριλένα Σμυρνιώτη πραγματοποίησαν ένα βιωματικό εργαστήριο με τίτλο «Επικοινωνία με τον ογκολογικό ασθενή: Μια βιωματική προσέγγιση». Παρουσιάσθηκαν πιθανά σενάρια σχετικά με την επικοινωνία με τον ασθενή και συζητήθηκαν κάποια από τα συνηθέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υγείας, και κυρίως οι νοσηλευτές, στην καθημερινή συνδιαλλαγή τους με ασθενείς και συγγενείς. Μέσω προσομοίωσης (role playing) δόθηκαν παραδείγματα καλής και κακής διαχείρισης ορισμένων επικοινωνιακών δυσκολιών, προέκυψαν απορίες, συζητήθηκαν εποπτικές ανάγκες και ακολούθησε μία εξαιρετική συζήτηση, η οποία ξεπέρασε τα χρονικά όρια του εργαστηρίου. 

Το "Συνειδέναι" συμμετείχε στο 4ο Συμπόσιο Νοσηλευτικής Ογκολογίας που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα στις 30/9-2/10/2016.  Οι ψυχολόγοι Παρασκευή Αθανασούλη και Μυρτώ Πανοπούλου παρουσίασαν το κλινικό φροντιστήριο "Μία βιωματική προσέγγιση στην επικοινωνία με τον ογκολογικό ασθενή".

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμετέχοντες για την συμβολή τους στην διεξαγωγή του κλινικού φροντιστηρίου.  Μέσω του διαλόγου και των ιδεών των συμμετεχοντων και των παρατηρήσεων που αποκομίζουμε σταδιακά χτιζουμε μια όλο και πιο στοχευμένη παρουσίαση που προσπαθεί να δώσει ιδέες και ερεθίσματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων επικοινωνίας που προκύπτουν στο απαιτητικό πλαίσιο των ογκολογικών νοσοκομείων. 

Το "Συνειδέναι" έδωσε το παρόν στο 3ο Συμπόσιο Νοσηλευτικής Ογκολογίας, που έλαβε χώρα τον Οκτώβρη στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Η Παρασκευή Αθανασούλη και η Μυρτώ Πανοπούλου, επιστημονικοί συνεργάτες της ΜΚΟ "Δώσε Ελπίδα", η οποία δραστηριοποιείται στο ΓΝΑ "Σωτηρία", κλήθηκαν να παρουσιάσουν το Κλινικό Φροντιστήριο με θέμα:

"Μία βιωματική προσέγγιση στην επικοινωνία με τον ογκολογικό ασθενή"