Η κατάθλιψη είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται ευρέως πολύ συχνά με λάθος τρόπο. Μετά από αρνητικά γεγονότα αναμένουμε να υπάρχουν αρνητικά συναισθήματα. Τέτοια συναισθήματα είναι φυσιολογικά, και συνήθως ξεπερνιούνται μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό δεν είναι κατάθλιψη, αν και το άτομο μπορεί να ζητήσει υποστήριξη ώστε να το αντιμετωπίσει καλύτερα.


Ποιά είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης;
Η κατάθλιψη θεωρείται ασθένεια ή κλινική κατάθλιψη, όταν τα συναισθήματα που περιγράφτηκαν προηγουμένως είναι σοβαρά, διαρκούν για αρκετές εβδομάδες και αρχίζουν να παρεμβαίνουν στην εργασία και στην κοινωνική ζωή. Η κατάθλιψη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι σκέφτονται και συμπεριφέρονται καθώς και τις σωματικές του λειτουργίες.

 

Συνηθισμένα συμπτώματα είναι τα παρακάτω:
1. να νιώθει κάποιος ότι είναι ασήμαντος, αβοήθητος και χωρίς ελπίδες
2. να κοιμάται περισσότερο ή λιγότερο από το κανονικό
3. να τρώει περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο
4. να δυσκολεύεται στη συγκέντρωση ή στη λήψη αποφάσεων
5. να παρουσιάζει μειωμένο ενδιαφέρον για συμμετοχή σε δραστηριότητες
6. να έχει μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα
7. να αποφεύγει τους άλλους ανθρώπους
8. να έχει συναισθήματα φορτισμένα με λύπη ή θλίψη
9. να νιώθει ενοχή χωρίς να υπάρχει λόγος
10. να εμφανίζει έλλειψη ενέργειας και αισθήματα κόπωσης
11. να διατυπώνει σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας
Όταν υπάρχουν αρκετά από τα παραπάνω συμπτώματα τότε είναι η ώρα να επιστρεφθούμε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Όσο νωρίτερα είναι η παρέμβαση τόσο ποιο εύκολα αντιμετωπίσιμη είναι.


Πως θεραπεύεται η κατάθλιψη;
Η κατάθλιψη είναι θεραπεύσιμη. Όμως χρειάζεται βοήθεια για να ξεπεραστεί καλά. Με το «καλά» εννοώ πλήρως, κατανοώντας το τι συμβαίνει και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε στο μέλλον Στα πράξη η ίδια η φύση της κατάθλιψης κάνει τους ανθρώπους να δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια. Όταν υπάρχει απλά καταθλιπτική συμπτωματολογία χωρίς να έχει φτιάσει να είναι κατάθλιψη τότε ένας ψυχολόγος μπορεί να μας βοηθήσει. Από ένα στάδιο και μετά θα χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή ώστε το άτομο να επανέλθει. Η υποστήριξη από την οικογένεια, φίλους βοηθά  σημαντικά αλλά δεν είναι αρκετή, χωρίς να σημαίνει ότι φταίει το υποστηρικτικό περιβάλλον για αυτό.


Τι μπορούν να κάνουν οι φίλοι και η οικογένεια;
Είναι δύσκολο να είσαι μαζί και να βοηθάς κάποιον με  κατάθλιψη.  Το βασικό είναι αν είναι συγγενής / φίλος να τους ακούς, να ξέρουν ότι μπορούν να σου μιλήσουν και να μην τους επικρίνεις. Είναι βασικό να αντιλαμβάνονται ότι ο άλλος ενδιαφέρεται για αυτούς. Επίσης είναι  σημαντικό να καταλαβαίνεις πως αν μιλάμε για κατάθλιψη τότε χρειάζονται βοήθεια από ειδικό και πως όσο και να προσπαθήσεις δεν είναι δυνατό να τους βοηθήσεις πέρα από ένα σημείο. Πολύ συχνά βλέπω συγγενείς με τύψεις και την μόνιμη σκέψη πως θα υπάρχει κάτι παραπάνω που θα μπορούσαν να κάνουν οι ίδιοι.  Στην πράξη όπως πας στον οδοντίατρο για να σου φτιάξει τα δόντια και δεν τα τροχίζεις μόνος στο μπάνιο, έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε και την ψυχική μας υγεία. Μπορούμε να βουρτσίζουμε , να χρησιμοποιούμε νήμα κτλ. αλλά όταν υπάρχει πρόβλημα θα είναι καλή η επίσκεψη σε ειδικό.


Πανοπούλου Μυρτώ